Logga in

Metro publicerar artikel om id-kapning


oktober 10, 2014

Metro id kapning 2014-10-10I dagens Metro Göteborg går det på sidan 4 att läsa om Tobias som id-kapades av bedragare som använde hans identitet för att köpa ut hela nio nya mobiltelefoner. Minst fem av dessa telefoner var nylanserade Iphone 6. Enligt artikeln märkte inte Tobias av id-kapningen eller butiksköpen som skett i hans namn förrän breven med kreditupplysningarna som butikerna tagit ramlade ner i hans brevlåda. Tobias verkar uppgiven i artikeln och tror inte hans polisanmälan kommer att resultera i att någon döms för att ha kapat hans identitet.

Polisen är inte förvånade över att identiteter kapas och används för att köpa ut attraktiva konsumentartiklar, det är snarare väntat.

– Det är självklart attraktiva konsumentvaror som man kan kapa åt sig genom att använda en falsk identitet, så att någon annan får fakturan. Det är helt väntat, tyvärr.

Så säger Anders Olofsson vid polisens nationella säkerhetscentrum i Metros artikel.

Att id-kapningar är ett brott som ökar lavinartat är inget nytt.
Men vad kan Du göra för att skydda dig?

I Tobias fall så märkte han inget förrän breven med kreditupplysningarna ramlade ner i brevlådan. Andra märker det när fakturan kommer.

Då har det redan gått lång tid sedan id-kapningen och de första köpen gjordes. Hur många köp hinner bedragaren göra innan brevet når Din brevlåda och du hinner agera? Det kan tyvärr vara ganska många och det kan vara svårt att bevisa sin oskuld. Vad mer skulle kunna hända om du dessutom bedriver näringsverksamhet med ditt personnummer som organisationsnummer, såsom i enskild firma?

Det finns dock skydd att få mot id-kapningar!
Med Företagshjälpens Identitetskontroll får du ett SMS direkt till din telefon så fort en kreditupplysning utförs på ditt personnummer.
Du kan då direkt avgöra om kreditupplysningen är väntad eller om något verkar vara felaktigt.
Om det senare är fallet, så kan du direkt agera och spärra eventuella köp. Samtidigt får du hjälp av våra jurister att bevisa din oskuld.

Detta kommer så klart inte förhindra att du bli id-kapad, men det kommer markant att minska den negativa effekt kapningen kan få för dig, eftersom du kan förhindra att en stor mängd köp utförs innan brottet uppmärksammas.

Läs mer om Företagshjälpens Identitetskontroll!